Археолози в търсене на най-големия раннохристиянски манастир в Родопите
Секция: Туризъм
28 Юни 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози в търсене на най-големия раннохристиянски манастир в Родопите

/КРОСС/ Археологическата експедиция на Перперикон ще се опита да открие най-големия раннохристиянски манастир в Родопите. Това съобщава ръководителят на проучванията професор Николай Овчаров.

Над 100 души - учени и работници в продължение на три месеца ще разкрият няколко сгради, които се намират до откритата през миналата година голяма раннохристиянска базилика в подножието на скалния град.

Базиликата е построена през втората половина на V век и впечатлява с размерите си. Най-вероятно тя е била централния храм на загадъчната епископия Родопи, за която досега има само писмени сведения. Около нея личат зидовете на много масивни сгради и това кара археолозите да смятат, че са попаднали на един от най-големите ранно християнски манастири в тази част на днешна България.

Факт е, че тази грандиозна базилика не може да бъде сама в полето. Предполагам, че тук ще има някакъв голям манастир около нея или тя ще бъде на някакъв огромен площад ,който се намира в сърцето на южното подградие. Но по съм склонен към първия вариант, коментира проф. Николай Овчаров.

Още в първия ден на разкопките са открити каменни колони, много византийски монети и оловен печат на средновековен епископ. Намерено е и засега загадъчно помещение с кръгла форма, което продължава на голяма дълбочина в скалите. Целта на археолозите е през това лято да разкрият раннохристиянския манастир, а през следващата година той да бъде частично възстановен.

Тази базилика, в която се намираме с няколкото колони, които са запазени ,с многобройните части от каменната декорация , позволява да се направи така наречената анестеноза - тоест с оригинални елементи тя да бъде възстановена на значителна височина, добави още той.

Перперикон вече ще има и нощно осветление. Тази събота то ще бъде включено за първи път и светлините ще облят крепостните стени и кулите на античния град.