70% от европейците очакват повече в здравеопазването
Секция: Здраве
28 Юни 2017 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
70% от европейците очакват повече в здравеопазването

/КРОСС/ Повече от 70% от европейските граждани очакват ЕС да прави повече в сферата на здравеопазването. Правомощията на европейско ниво наистина са ограничени, но не винаги е необходимо законодателство, за да се подобри състоянието на здравеопазването. Това е мнението на българският евродепутат Андрей Ковачев, предава news.bg.

Европейската комисия например подкрепя страните-членки чрез финансиране през европейските структурни и инвестиционни фондове и здравната програма на ЕС, чийто бюджет е 450 млн. евро за периода 2014-2020 година"

Инициираната от българския евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев Група от евродепутати за достъп до качествено здравеопазване бе домакин на конференция на тема "Бъдещи сценарии за ЕС: ролята на здравеопазването". Събитието събра на едно място представители на Европейската комисия, националните министерства на здравеопазването, членове на Европейския парламент от основните политически групи, организации на гражданското общество, съсловни и пациентски организации, както и други заинтересовани страни.

Участниците обсъдиха добавената стойност на Европейския съюз в сферата на здравеопазването и бъдещите възможности за сътрудничество на европейско ниво на фона на публикуваната преди няколко месеца "Бяла книга за бъдещето на Европа".

"Здравето е предпоставка за просперитет. Растеж и заетост не са възможни без здрави европейски граждани", посочва Ковачев.

Според него да се игнорира проблема със здравните неравенства в ЕС би било не само икономически неефективно, но и политически опасно. Неравенствата са една от основните причини зад политическото недоволство, което тласка много граждани към популистки алтернативи. "Европейският съюз трябва да подкрепя страните-членки, за да гарантираме, че всички европейски граждани имат равни възможности за достъп до качествени здравни услуги в своята страна", подчерта в своето изказване Ковачев.

Два от очертаните в стратегическия документ на Европейската комисия сценария предвиждат Европейския съюз да прекрати действията си в сфери, в които се счита, че носи по-ограничена добавена стойност или не е в състояние да изпълни обещаното. Това включва особено области като здравеопазването, които не са пряко свързани с функционирането на единния пазар.

Участниците в конференцията се обединиха около посланието, че европейското сътрудничество в сферата на здравеопазването е довело до конкретни ползи за европейските пациенти и трябва да бъде продължено, като особено внимание бе обърнато на инструменти като директивата за трансграничните здравни грижи, Европейските референтни мрежи за редки заболявания, европейското сътрудничество за оценка на здравните технологии и други.