Шефът на френските ВВС пътувал до вилата си с... изтребител
Секция: СВЯТ
30 Юни 2017 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на френските ВВС пътувал до вилата си с... изтребител

/КРОСС/ Изпълняващият длъжността командир на френските военновъздушни сили Жен Ришар Ребул е пътувал до вилата си в Прованс с... изтребител, предава Clubz . Разкритията за неправомерното използване на военен самолет от Ребул са направени от френския разследващ седмичник "Канар Аншене". Командирът на военновъздушните сили е пътувал от тренировъчна база в Бордо до вилата си близо до град Салон-дьо-Прованс поне 10 пъти с военния самолет "Алфа джет" от август миналата година.

"Информацията за неправомерно използване на ресурси на военновъздушните сили от висш офицер е била представена на министъра", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Започнато е разследване, което ще изясни фактите около този случай и ще позволи на министъра на отбраната Флоранс Парли да "направи необходимите заключения" и да предприеме дисциплинарни мерки, се казва още в съобщението на министерството.

Военновъздушните сили са започнали вътрешно разследване.

Произведеният от френската компания "Dassault" и немската "Dornier" "Алфа джет" е използван за обучение на френски бойни пилоти. Максималната скорост, която достига, е 620 мили в час и гори около 800 литра гориво на час. Френски медии са пресметнали, че използваното самолетно гориво за всяко от пътуванията на Ребул е струвало на данъкоплатците между 14 000 и 16 000 евро.

Ребул, бивш военен пилот с досега безупречно досие, е назначен за заместник-командир на военновъздушните сили на Франция през септември. След смъртта на командира на френската военна авиация Ребул е назначен за изпълняващ длъжността му.

Това не е първият случай на злоупотреба с обществени средства на френски държавен служител. През 2015 г. директорът на архива на френския Национален институт по аудиовизия Агнес Саал е принудена да си подаде оставката, след като става ясно, че за 10 месеца е похарчила над 40 000 евро публични средства за... таксиметрови услуги.

Тя е освободена с президентски декрет, но след половин година отново заема длъжност в културното министерство.

Президентските избори в страната бяха съпроводени с корупционни скандали, а четирима министри от кабинета на президента Еманюел Макрон подадоха оставки по обвинения във финансови злоупотреби.