Ето къде в Европа не можете да ползвате антирадар
Секция: Автомобили
01 Юли 2017 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ето къде в Европа не можете да ползвате антирадар

/КРОСС/ Лятото е сезонът на отпуските и много хора тръгват да пътешестват из Европа. Напълно логично - хубави пътища, развита инфраструктура и много места, които си заслужава да бъдат посенети. Пътувайки в страните от ЕС обаче не бива да се забравя, че правилата за движение трябва да се спазват, а глобите за нарушенията им са доста сериозни.

За да ги избегнат, мнозина разчитат на антирадар, който обаче в голяма част от страните на Стария континент е забранен. Това е и причината руската компания NEOLINE да направи подробна карта, в която е обяснено къде може да се използва това устройство и къде се налагат наказания.

В скандинавските страни, например, е по-добре антирадарът да бъде прибран - в Швеция и Дания ползването му е забранено, като се наказва с глоба и конфискуване на уреда. В Швеция дори може да бъдете арестуван, а във Финландия само ще ви глобят. В Норвегия уредът може да се ползва, но с ограничения.

В Естония, Латвия и Литва няма забрана за притежание на антирадар, но има такава за ползването му и там глобата е сигурна. Както и изземването на самия уред. На влизане в някоя от тези страни дори може да се наложи да попълните декларация, че не разполагате с такова устройство.

Най-страшно е във Франция и Швейцария, където освен антирадара, полицията глобява и конфискува колата на този, който го използва. Полицаите в Австрия и Германия също изземват уреда, като се налага и глоба. В Германия освен паричната санкция се предвижда и отнемане на шофьорска книжка.

От картата на NEOLINE става ясно, че най-големи са глобите в Швейцария, Австрия, Испания и Люксембург - до 5000-6000 евро, като в последната от тези държави можете да попаднете в затвора, ако ползвате антирадар.

Посочва се и друго - в популярни туристически дестинации за руснаците като Турция и България няма забрана за използване на антирадар, стига той да не влияе върху приборите за измерване на скоростта.