Руските туристи се връщат в България
Секция: Туризъм
01 Юли 2017 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските туристи се връщат в България

/КРОСС/ Около 15 процента увеличение на броя на руските туристи в България през летния сезон очакват от Асоциацията на туроператорите на Русия. В интервю за БНТ изпълнителният директор на асоциацията Майя Ломидзе заяви, че връщането на Турция на руския туристически пазар не влияе на почивките на руснаците в България. Страната ни продължава да бъде сред най-популярните летни туристически дестинации за руснаците заедно с Гърция, Кипър, Испания и Италия.

След черното за туристическата ни индустрия лято на 2015 г., когато заради девалвацията на рублата и икономическата криза на българските курорти почиваха с 25 на сто по-малко граждани на Русия, сега на морето отново се чува руска реч.

Туристическият поток от Русия към България от миналата година бележи ръст - 20 на сто за 2016 г. Тогава половин милион руски граждани са почивали на българските курорти, като Русия е на четвърто място по брой на туристи у нас след Германия, Румъния и Гърция.

Според Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туристическите оператори на Русия, ръстът на туристическия поток от Русия към България и тази година ще се запази. Очакванията са за около 15 процента.

"В момента търсенето на почивки за България е с 20 процента повече от миналата година, но заради това, че рублата пада и валутите поскъпват, смятаме, че в края на сезона динамиката ще бъде друга именно заради курсовата разлика", коментира Майя Ломидзе, изп. директор на АТОР.

Ако руските туристи са харесвани у нас, защото харчат много повече в сравнение със западноевропейските туристи, то руснаците харесват курортите ни, защото е по-евтино в сравнение с Русия, спокойно е и сигурно.