1,4 млн. автомобилни инциденти годишно заради неправилен избор на обувки
Секция: Автомобили
02 Юли 2017 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1,4 млн. автомобилни инциденти годишно заради неправилен избор на обувки

/КРОСС/ Компанията Ford проведе доста любопитно проучване, за да изясни с какви обувки трябва да се кара автомобил. Според данни на производителя, само във Великобритания неправилният избор на обувки води до 1,4 млн. аварии и опасни инциденти годишно.

Оказва се, че най-опасни са масово използваните през лятото джапанки и чехли. Причината е, че те могат лесно да се изплъзнат от крака на шофьора и да попаднат под педала. Това е и причината в някои европейски държави да бъде забранено карането с такива обувки. Във Франция глобата е 90 евро, а в Испания - 200 евро.

Според изследването, обувката, която стои свободно на крака на водача, увеличава времето за спиране средно с 0,13 секунди. Това е достатъчно, за да може при скорост от 95 км/ч спирачният път да се увеличи с 3,5 метра. Освен това с такива обувки времето за преместване на крака от газта на спирачката е два пъти повече - около 0,04 секунди.

Оказва се, че около 6,0 от анкетираните предпочитат да карат боси, а 13,2 секунди избират именно джапанки или чехли. В същото време 32,9% от шофьорите са до такава степен убедени в своите възможности, че изобщо не ги вълнува с какво ще обуят.

Затова и от Кралския автомобилен клуб на Великобритания препоръчват на шофьорите са не избират високи обувки, а такива с подметка до 10 мм, която е достатъчна за лесното и бързо преместване на крака от един педал на друг.