Манолова: Двойният стандарт в качеството и цените на храните е дискриминация
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юли 2017 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова: Двойният стандарт в качеството и цените на храните е дискриминация

/КРОСС/ Двойният стандарт в качеството и цените на храните за Югоизточна и Западна Европа са дискриминация, заяви в студиото на БНТ "Денят започва" омбудсманът Мая Манолова.

Тя сподели още, че подготвя позиция до всички европейски омбудсмани, които ще окажат натиск върху земеделските министри, които на заседание в средата на юли ще осъдят двойния стандарт.

„Оказа се, че докато се борим и противопоставяме срещу Европа на две скорости, Европа в два хранителни стандарта е факт и това е така и в България. Близо една-четвърт от проверените от Министерството на земеделието храни са с различно качество от същите със същия бранд, предлагани в Западна Европа, а половината от проверените храни са на по-високи цени, като особено драстични са цените, свързани по отношение на детските храни, детските пюрета", каза Манолова.

Омбудсманът заяви още, че смята да организира среща с евродепутатите с различни цветове и да настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата, а за разликата в цените според нея, проверката на МЗ, трябва да бъде продължена, за да стане ясно каква е причината същите стоки да бъдат значително по-скъпи.

„Детското пюре струва със 105% по-скъпо от същото в Берлин. Каква част от крайната цена е ДДС, за да се предприемат съответни действия, защото не е нормално борбата с демографската криза да е основен приоритет и на управляващи, и на опозиция, а в същото време младите семейства да харчат най-много за детски храни в Европа", коментира още Мая Манолова.