Поредни преговори за Сирия в Астана
Секция: СВЯТ
04 Юли 2017 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поредни преговори за Сирия в Астана

/КРОСС/ В казахстанската столица за днес в са предвидени редица двустранни консултации. Пленарното заседание на двудневната среща ще се състои утре следобед, предава ТАСС.

Преговорите в Астана се водят под егидата на държавите гаранти за примирието в Сирия - Русия и Иран, които подкрепят режима на президента Башар ал Асад, от една страна, и Турция, която поддържа бунтовниците, от друга. Някои сирийски бунтовнически групировки изпратиха свои делегати столицата на Казахстан, но други - не.

Мирният процес в Астана се води паралелно с политическите преговори за Сирия в Женева, които така и не успяват да постигнат пробив за уреждане на продължаващия повече от шест години конфликт.

Междувременно, Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от Съединените щати и смесени кюрдско-арабски сили, отвориха пробойни в стената, обграждаща Стария град на Ракка, предаде Франс прес, като се позова на американските въоръжени сили.

Подкрепяните от Съединените щати бунтовници влязоха в Ракка, „столицата" на обявения от джихадистката групировка „Ислямска държава" (ИД) „халифат", на 6 юни. Оттогава те проникнаха на няколко места в северния сирийски град, където срещат яростна съпротива от страна на ИД.

Според оценки на оглавяваната от САЩ коалиция около 2 500 бойци на джихадистката групировка защитават Ракка. ООН изрази опасения за близо 100-те хиляди според нея цивилни, които са блокирани в северния сирийски град.