Йотова: Ситуацията в Асеновград е проблем на цялото общество, нужни са държавнически решения
Секция: ПОЛИТИКА
05 Юли 2017 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Ситуацията в Асеновград е проблем на цялото общество, нужни са държавнически решения

/КРОСС/ "За съжаление, агресията, която наблюдаваме в последно време, не е само в гетата, агресията е в цялото ни общество", коментира по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея държавата трябва да се намеси, да влезе в гетата и всяко дете от там да бъде вкарано в училище.

Йотова коментира в тази връзка предложението на вицепремиера Валери Симеонов за откриването на полицейско управление във всяка ромска махала, отбелязвайки, че според нея това би било трудно осъществимо.

"Проблемът в Асеновград е проблем на националната сигурност. Решението на този проблем не е по силите на нито едно правителство, на нито един премиер. Това е проблем на цялото общество. Ако държавата застане с цялата си власт и има единна поредица от мерки, тогава обикновеният гражданин ще почувства, че държавата е зад него", коментира още вицепрезидентът на България.

Според нея много добра мярка срещу нападението над лекари би било отсъждането на бърза и ефективна присъда, която да стане обществено достояние. "Тогава всеки нарушител на закона ще знае какво го очаква", отбеляза тя по повод последния случай на нападение над лекар и протеста на медицински работници в подкрепа на доктор Албена Гагова от столичанката АГ клиника "Шейново".

"Война на институциите няма - защото за подобно нещо трябват две страни. Президентската институция иска да покаже, че има държава. Тези 6 месеца ясно се вижда, че искаме да водим диалог. Подадена ръка беше и на КСНС. Когато излязоха всички, много хора си казаха - най-сетне имаме консенсус. След това обаче Цветан Цветанов реши да води война с президента по неясни, негови си причини. Не е важно само президент-правителство, важно е и отношението с парламента", добави Илияна Йотова.

"Парламентът е в правото си да създаде комисия, но не бива да се противопоставят нещата, както прави Цветанов", твърди Йотова по повод временната комисия за закупуване на изтребители „Грипен". "Единственото, което е направил служебният кабинет е да изпълни решението на предишното правителство на Бойко Борисов и решение на предишното Народно събрание", заяви Илияна Йотова.