Подсигуряват спасители и за неохраняемите плажове във Варненско
Секция: Туризъм
05 Юли 2017 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подсигуряват спасители и за неохраняемите плажове във Варненско

/КРОСС/ 750 000 лева отпусна правителството за осигуряването на водни спасители, медицинско обслужване и почистване на най-посещаваните неохраняеми плажове по българското Черноморие. Една трета от сумата е за Варненска област, където нестопанисваните плажни ивици са 24, съобщава БНТ.

Фичоза, Шкорпиловци, Камчия, както и плажът под хижа "Ветеран" са сред най-посещаваните неохраняеми плажни ивици във Варненска област. Години наред те са без стопани заради високите концесионни такси и наеми.

"Миналата година на Камчия и Шкорпиловци имаше шест случая с удавени туристи. Tам причината е самата река Камчия, тъй като се създава допълнителното завихряне точно на устието", коментира областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Плажът "Камчия" вече е почистен. До края на седмицата там ще има и 5 спасителни поста.

Кара дере е един от най-посещаваните плажове, определен за природосъобразен туризъм. Това е причината да не бъде отдаден на концесия или под наем, което създава проблеми с почистването. Плажът се намира на границата на две общини - Бяла и Долни Чифлик.

"Там плажуващите изхвърлят много боклуци. При условие че няма концесионер или наемател, Общината трябва да изчисти плажа от боклуци", добави Пасев.