Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо” с премиера в Словакия
Секция: КУЛТУРА
05 Юли 2017 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо” с премиера в Словакия

/КРОСС/ Десетки творци от Европа присъстваха на прожекцията по време на фестивала „Скулптура и обекти" в Братислава

Преди броени дни се състоя премиерата на филма на БНТ „Мост към Кристо" в Словакия по време на престижния фестивал „Скулптура и обекти" в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа, за да представят произведенията си в най-добрите изложбени зали в словашката столица. Основател на фестивала е известният артист Виктор Хулик, излагал редом с Ман Рей, Дюшан и Джаксън Полак, който получи грамота от България за последователното му представяне на българската култура.

Тази година на страната ни бе отредено централно място в Градската галерия на Братислава. Публичната прожекция на „Мост към Кристо" бе открита от автора на филма - Евгения Атанасова-Тенева - пред десетки изявени творци на Стария континент.

„Привлекателното за публиката име, несъмнено е на Кристо, най-известният в света творец от български произход. Щастлива съм, че филмът пази и събужда спомена за неговото временно произведение на изкуството „Плаващите кейове". Винаги се опитвам да покажа и невероятната комплексност в работата на Кристо и Жан-Клод. В нея се съдържат толкова много неща! Голяма част от хората не си дават сметка за процесите и елементите, които работите им съдържат и виждам, че това буди истински интерес" - заяви Евгения Атанасова-Тенева

Подчертан интерес по време на фестивала имаше и към експозицията с фотографии от „Плаващите кейове" на българина Калин Иванов (започнал като оператор в предаването на БНТ „Ку-ку", днес е носител на няколко награди „Еми" за операторската и продуцентската си работа в Ню Йорк), както и юбилейната изложба на специалност „Скулптура" на Националната художествена академия на България, която тази година отбелязва своята 120-годишнина.

„Кристо е най-голямото име! Видях го докато правих изложба в Хамбург. Имаше лекция за Райхстага. Беше толкова ентусиазиран и пълен с енергия. Само си стиснахме ръцете, но толкова го ценя, че щом българските колеги ми предложиха изложба и филм за „Плаващите кейове", прегърнах идеята!"- сподели основателят на фестивала Виктор Хулик.

Филмът „Мост към Кристо" за първи път бе представен в чужбина в началото на февруари тази година в Българския културен център в Берлин. Негови прожекции последваха в Германия - гр. Йена (22 май) и гр. Хановер (29 май). Филмът бе представен от неговия автор и в Рим по време на Дните на българското кино в Италия (28 май). Документалната лента ще бъде излъчена още веднъж в Германия - на 4 октомври в Гютерсло, в рамките на Дните на европейска култура, където организаторите на местно ниво отреждат специално място на България и нейните творци.