ВАС връща каруците в Сливен
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2017 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС връща каруците в Сливен

/КРОСС/ След протест на Окръжна прокуратура - Сливен, Върховният Административен съд окончателно отмени текстове от Наредба на Общински съвет - Сливен, с която се забранява движението на пътни превозни средства с животинска тяга. В Решението си ВАС е определил протестирания текст, като незаконосъобразен и постановен в противоречие с закона за нормативните актове.

Според решението на съда, така формулираната забрана противоречи на принципа на съразмерност, залегнал в АПК, като се засяга права и законови интереси на граждани в степен по-голяма от необходимото за осъществяване целта, за която е издадена правната норма.

В мотивите на протестирания административен акт на Общински съвет - Сливен липсват конкретни причини за налагане на оспорената забрана. Констатирано е, че по отношение на улиците в населено място, които не представляват едновременно и участъци от републикански и общински пътища, е приложим Закона за движение по пътищата. Според него, всеки водач на пътно превозно средство, включително и такива с животинска тяга, има право да се движи по пътища, отворени за обществено ползване, като спазва установените правила за движение.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.