Как да пазим сърцето си в летните жеги?
Секция: Здраве
06 Юли 2017 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да пазим сърцето си в летните жеги?

/КРОСС/ Назрели са промени в здравеопазването като система. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" кардиологът доцент доктор Иво Петров.

„Структурата, която в момента функционира, е повече от ясно, че страда от недоимък на средства", изтъкна д-р Петров. Според него лимитите нарушават правото на лечение. Ако наистина искаме да вървим към модерно здравеопазване, трябва да въведем някоя от системите, която е приложена с огромен успех в страни като Франция, Япония, Холандия. Това са хибридни системи, които балансират между социалния стълб и допълнителното финансиране.

В България в момента такова допълнително финансиране съществува, но то е хаотично, посочи той. Това допълнително финансиране трябва да намери своя законов израз - допълнителни фондове, допълнителни фондации, спомоществователни дружества, облекчение на инвестициите в здравеопазването и лечението на тежки заболявания, обясни д-р Петров.

Модерното здравеопазване е изключително скъпо и ние трябва да помогнем на институция като Здравната каса да има допълнително финансиране и по-добър контрол на разходваните средства, отбеляза още д-р Петров.