България бележи добър темп на спад на безработицата
Секция: ИКОНОМИКА
06 Юли 2017 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България бележи добър темп на спад на безработицата

/КРОСС/ България може да се похвали с много добър темп в последните години на спад на безработицата. В момента тя е 6%, което е с около два пункта под средноевропейското. Младежката безработица също е под средноевропейското ниво - почти 11%. Въпреки това има структурни проблеми с някои от хората, които са извън пазара на труда, коментира в студиото на "Денят започва" зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Според терминологията на пазара на труда "неактивни младежи" са хора, които не са в заетост, не работят и не са влезли в системата, което може да ги подпомага да си намерят работа.

Според нея, причините да има все още неактивни младежи се коренят в това, че част от тези хора с годините минават и във възрастта над 29 години. Затова усилията, които се полагат в последните няколко години, са насочени към намирането на начини тези хора да бъдат привлечени към Бюрото по труда, да ги квалифицират, да ги обучат, да ги мотивират и да им се намери работа.

Благодарение на две от схемите по ОП "Развитие на човешките ресурси" има над 28 000 младежи, които са си намерили работа. Близо 6 700 от тях са останали да работят при същия работодател, с който са били първоначално свързани, обясни Зорница Русинова.