Проф. Константинов: България стана моргата на Европа
Секция: Интервюта
06 Юли 2017 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Константинов: България стана моргата на Европа

/КРОСС/ България стана моргата на Европа. Караме автомобили втора ръка без спирачки. В бойната авиация обаче няма място за стари изтребители. Тук не става въпрос за избор на марка, става въпрос за избор между добри или лоши машини. Това заяви в студиото на "България сутрин" математикът Михаил Константинов по повод разногласията между премиера и президента във връзка с модернизацията на армията и купуването на нови изтребители.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов най-сетне се срещнаха очи в очи и обсъдиха създалото се напрежението около новите бойни машини, полицията и темата за корупцията на политиците.

Миналата седмица шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и държавният глава влязоха в задочна схватка по въпроса за закупуването на новите изтребители. Цветанов обвини Радев, че е съдействал за взимане на решение за закупуване на "Грипен" и направи намек за корупция.

Няколко дни по-късно лидерът на депутатите от ГЕРБ сигнализира и че не е бил допуснат на среща с местни политици в Свищов по искане на държавния глава.

Междувременно президентът обяви, че ще инициира създаването на орган срещу корупцията, който да разследва политици. Радев обясни и че Цветанов трябва да свикне с мисълта, че политици може да се срещат и без него.

"БСП, Слави Трифонов и Румен Радев са основните противници на премиера Борисов. Рано или късно той ще трябва да се сблъска с президента. Поради факта обаче, че не може да влезе в пряка конфронтация с него, Борисов си играе на доброто и лошото ченге и използва ГЕРБ, за да атакува Радев, след което сам се помирява с него", посочи изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

"Лично на мен идеята да бъдат закупени нови машини ми звучи по-логична. Когато някой се опитва да продаде нещо за над 1 млн. лв. няма как обаче да не е намесена политиката и да не се създадат конфликти. А в един парламент, който не прави нищо като законодателна дейност, политиците съответно се опитват да запълнят времето си с подобни скандали", подчерта Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че ако президента е сбъркал някъде в действията си, то тези грешки са били маловажни, свързани с комуникационни стратегии и Facebook статуси.

"Несъмнено Румен Радев се справи отлично със съставянето на служебно правителство. Ако вземем предвид факта, че нямаше никакъв политически опит преди стъпването си в длъжност, трябва да признаем, че ходовете му бяха успешни", посочи още социологът.