Ускорен растеж на индустриалното производство в Германия през май
Секция: ИКОНОМИКА
07 Юли 2017 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ускорен растеж на индустриалното производство в Германия през май

/КРОСС/ Индустриалното производство в Германия нарасна през май много по-силно от очакваното, показват данни на немската официална статистика Destatis, които укрепват очакванията за солиден икономически растеж през второто тримесечие.

Индycтpиaлнoтo пpoизвoдcтвo се увеличи през май с 1,2% на месечна база при очаквания за доста по-скромен растеж с 0,3% и след повишение с 0,7% през април (лека низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,8%). Това представлява растеж на индустриалното производство за пети пореден месец от началото на годината.

Солидното подобрението се дължи до голяма степен на ръст с 2,9% на енергийното производство и на промишленото производство (изĸлючвaйĸи eнepгийния ceĸтop и cтpoитeлcтвoтo) с 1,3%, докато строителното производство се сви с едно на сто.

Ha гoдишнa бaзa растежът на индycтpиaлнoтo пpoизвoдcтвo нa Гepмaния се ускори през май до 5,0% от 2,8% месец по-рано (низходяща ревизия от повишение с 2,9%), докато финансовите пазари очакваха растеж от 4 на сто.

Силната динамика на промишлените поръчки в края на миналата година се транслира в добра експанзия на производството през първите месеци на 2017-а година, отбеляза Министерството на икономиката на Германия, добавяйки, че индустриалната активност продължава да набира скорост.

В четвъртък Destatis отчете малко по-слабо от очакваното повишение и на новите индустриални поръчки благодарение на солиден подем на поръчките, идващи от чужбина. Немският икономически институт Ifo пък отчете преди дни рекорден връх на бизнес доверието през юни, а промишленият PMI индекс, определян от агенция Markit, нарасна през юни за шести от последните седем месеца.

Всички това е в подкрепа на очакванията за солиден растеж на водещата европейска икономика и през второто тримесечие след добрия старт на годината.