Контраудар на "Ислямска държава" в Мосул
Секция: СВЯТ
07 Юли 2017 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Контраудар на "Ислямска държава" в Мосул

/КРОСС/ Иракски военен обяви, че терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") са предприели "голяма" контраатака по протежение на северния край на Стария град в иракския град Мосул, съобщава "Асошиейтед прес".

Атаката е принудила иракската армия да отстъпи около 75 метра назад и застрашава неотдавнашните териториални придобивки на други фронтове в Стария град.

Иракският офицер е уточнил, че атаката е започнала точно след 12 часа по обед тамошно време, като се смята, че е била извършена от 50 до 100 терористи от ДАЕШ.

Местен лекар е посочил, че са му били докарани повече от дузина ранени иракски войници.

Иракските сили отвоюваха почти цялата територия на Мосул, втория по големина град в Ирак, от терористите от ДАЕШ, които го превзеха през 2014 г. и оттам обявиха халифата си.

Въпреки че контролираната от ДАЕШ територия се сви до по-малко от 1 кв. км, терористите продължават да са способни да предприемат контраатаки срещу иракските сили, както и атаки дълбоко в територията, контролирана от правителството.

Междувременно агенцията по миграцията на ООН обяви, че е преустановила дейностите си в два лагера край Мосул, в които има близо 80 хил. разселени иракчани, поради опасения относно сигурността.

От своя страна Международната организация по миграцията обяви временно затваряне на спешен център и лагер за разселени на фона на спорадично избухване на насилие и стрелба.