Осъдиха на почти 3 години затвор Светослав Стойков, изритал жена в берлинското метро
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юли 2017 21:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъдиха на почти 3 години затвор Светослав Стойков, изритал жена в берлинското метро

/КРОСС/ Случаят, който привлече вниманието на цяла Германия, вече е приключен. Берлинският районен съд призна за виновен българина от ромски произход Светослав Стойков по обвинения за нанасяне на тежка телесна повреда и постанови 28-годишният мъж да бъде лишен от свобода за период от 2 години и 11 месеца, предава телевизионният канал ARD, цитиран от „Фокус".

Съдиите бяха по-снизходителни, отколкото прокурорите по делото, които настояваха българинът да бъде осъден на 3 години и 9 месеца затвор.

"Това е изключително коварна атака", припомни обвинението, докато на свой ред защитата "моли за лека присъда, която да бъде в рамките на изпитателен срок", или казано по друг начин - две години лишаване от свобода. Магистратите обаче не уважиха искането.

В четвъртък в съда бе представена и съдебно-психологическата експертиза, в която експертите допуснаха, че българинът може да страда от патологично психическо разстройство. Самият Стойков пледира невменяемост и в съдебната зала призна, че няма представа как би могъл да извърши нападението.

Бруталната атака, която не бе предизвикана с нищо от жертвата, бе извършена на 27 октомври 2016 г. в станция на метрото в столицата Берлин, когато мъж нападна в гръб млада жена, и с ритник в гърба я тласна по стълбите. В резултат беззащитната жертва получи тежки наранявания, включително счупена ръка. Извършителят, Светослав Стойков, е българин от ромски произход, роден в Добрич. Месеци по-късно 28-годишният нападател се сблъска челно с германското правосъдие в процес, който започна в четвъртък, 15 юни.

Властите успяха да идентифицират нападателя на жената чрез записи от охранителните камери, които бяха направени публично достояние. Германската полиция арестува 27-годишния Стойков благодарение на случаен пътник, разпознал го в автобус от Южна Франция за Берлин. Той бе заловен при пристигането си в столицата на Германия. От прокуратурата уточниха, че нападателят не е оказал съпротива при задържането му. В заповедта за арест на Стойков се уточняваше, че той е издирван за нанасяне на тежка телесна повреда. По-късно прокуратурата повдигна обвинение за тежка телесна повреда, максималната присъда за която, съгласно германското законодателство, е лишаване от свобода до десет години.