Русия и САЩ се споразумяха, ще наложат примирие в Югозападна Сирия
Секция: СВЯТ
07 Юли 2017 21:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и САЩ се споразумяха, ще наложат примирие в Югозападна Сирия

/КРОСС/ Русия и САЩ постигнаха споразумение за примирие в Югозападна Сирия. Това изглежда е и най-важният резултат от провелата се среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на срещата на Г-20 в Хамбург.

Очевидно върху налагането на примирието и по-точно върху установяването на зони за деескалация, за които Русия отдавна говори, се е работило от дни. Новината обяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров непосредствено след срещата на двамата президенти, на която присъства и самият той.

„Буквално днес в столицата на Йордания, Аман, руски, американски и йордански експерти приключиха работата по съгласуването на меморандума за създаване на зони на деескалация в югозападната част на Сирия, в районите Дераа, Кунейтра и Сувейда. Там от 12 часа местно време на 9 юли ще действа режим на прекратяване на огъня", потвърди руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„САЩ и Русия поеха отговорност да гарантират спазването на режима на примирие от всички групировки, които се намират там", допълни Лавров.