Цецка Цачева участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз в Талин
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юли 2017 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цецка Цачева участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз в Талин

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева взе участие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи" в столицата на Естония - Талин.

В рамките на заседанието бяха обсъдени позициите на страната ни във връзка с обезпечаването и конфискацията на активи, които са важен елемент в борбата срещу финансирането на тероризма.

Основната цел на законодателното предложение е именно лишаването на извършителите на престъпления от незаконно придобити активи. Това е определящо за постигане на висока степен на хармонизация в материята на признаване на решенията за конфискация. Предимството на формата „регламент" се предопределя от еднаквото прилагане на правните норми, внася яснота и предвидимост в правната регламентация и способства за бързина и ефективност в правоприлагането, включително чрез избягване на значителни различия в уредбата, до които може се стигне при транспониране на евентуална директива.

Предизвикателство при създаването на такъв директно приложим нормативен акт е нуждата от съобразяването на различията в законодателната уредба на материята в държавите членки /ДЧ/ и утвърдените в практиката правила.

По отношение на продажбата на потребителски стоки и в рамките на дискусията България подкрепи въвеждането на един режим за продажба на стоки и свързаните с тях гаранции, който да е приложим както за стоките, продавани онлайн, така и за стоките офлайн. Това е така, тъй като считаме, че въвеждането на втори режим за продажба на стоки (за продажба на стоки онлайн) ще доведе до фрагментиране на правилата и ще създаде пречки пред трансграничната търговия, което ще затрудни както потребителите, така и търговците.

Електронното правосъдие е приоритетна тема в утвърдената програма на Триото Естония-България-Австрия. В този смисъл в дух на конструктивно сътрудничество и приемственост България изрази надежда за продължаване развитието на тази тема по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г.

Българската страна поддържа виждането, че eu-LISА следва да бъде натоварена с управлението на проекта e-CODEX, като за целта нейният мандат бъде изменен чрез съответното законодателно предложение.

След приключването на заседанието на Съвета се проведе и среща с министрите на правосъдието и на вътрешните работи на държавите от Източното партньорство.

Основните теми на дискусията за тази среща са борбата с киберпрестъпността и корупцията, както и съдебните реформи в шестте страни от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.
Министрите на правосъдието и вътрешните работи от тези страни представиха информация за мерките, предприети в посочените области, предизвикателствата пред реформите и необходимостта от съдействие от страна на държавите членки на ЕС.

Република България изрази позиция в подкрепа на усилията на държавите от Източното партньорство за въвеждане на европейските стандарти в областта на борбата с престъпността, включително компютърните престъпления и корупцията, и отнемането на незаконно придобитото имущество. Освен това бе потвърдена нашата ангажираност към процеса на съдебните реформи в посочените държави, които се извършват съобразно европейските ценности и са насочени към укрепване на независимостта, ефективността и отчетността на съдебната власт, и готовността за съдействие в рамките на конкретни проекти със съответните страни.