Нов голям протест срещу циганските безчинства подготвят в Асеновград утре
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2017 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов голям протест срещу циганските безчинства подготвят в Асеновград утре

/КРОСС/ Организаторите призовават за подобни мирни шествия паралелно във всички градове у нас

Нов голям протест срещу циганските безчинства у нас ще има тази неделя от 20 часа в Асеновград, а организаторите му призовават във Фейсбук и другите социални мрежи подобни мирни шествия да се проведат паралелно във всички български градове.

Близки, роднини и приятели на битите на 26 юни деца спортисти, треньори и родители от клуба по кану-каяк „Асеновец" и редови граждани декларират в социалните мрежи, че ще се съберат за пореден път край паметника на цар Иван Асен в центъра на Асеновград, за да протестират срещу „неспособността на държавата да се погрижи за сигурността ни, да налага адекватни наказания на престъпниците, в това число и рецидивистите, чрез което да всее респект сред хората, опасни за обществото, и да създаде чувство за сигурност сред останалите, да образова и интегрира застрашително нарастващи групи български граждани, да работи за мирното съвместно съществуване на различните етноси чрез налагане и гарантиране на равните им права и задължения".

„Ще участвам в протеста, защото потърпевши сме всички. Ако днес замълчим, утре може да станем жертви. Насилието срещу лекари, учители, камериерки, деца и възрастни хора в цялата страна - това не са отделни проблеми, а различни проявления с общи корени: безсилна полиция, подкупни съдии, неуспешна политика за интеграция; с две думи: слаба държава. Посланието на неделния протест е: „Знаем на кого сме ядосани, вече всички гледаме в една посока и нямаме намерение да спрем!".

Ще представим конкретни искания на отговорните институции и ще им дадем време да покажат, че работят в полза на гражданите. Ако не сме доволни от резултата, ще подновим протестите. Надяваме се на подкрепа чрез паралелни протести от всички градове в България! Ако не можете да се включите физически, споделете снимката-символ на протеста ни - „Аз съм Асеновград!".

Крайно време е да започнем да заставаме един до друг, когато държавата не си е на мястото!", призовават организаторите на мирния протест в Асеновград във Фейсбук. Те имат официално разрешение за провеждането на протестния митинг-шествие от 20 до 22 часа с маршрут от паметника на цар Иван Асен Втори, през Железния мост, улиците „Съединение", „Цар Иван Асен Втори" и „Изложение" до площад „Академик Николай Хайтов".

Подписка с над 10 000 парафа на асеновградчани пък вече се намира в Народното събрание, където е връчена от Иван и Гергана Георгиеви на депутата Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на Обединените патриоти.

Исканията на пострадалите и обществеността в Асеновград е за справедливо и бързо възмездие за всички виновни за побоя над децата и треньорите, подсигуряването на въоръжена охрана на язовир „40-те извора", както и хората с тежки криминални присъди да не бъдат освобождавани предсрочно и всички да са равни пред законите на България.

Родителите на пострадалите деца са категорични, че няма да отстъпят от исканията си, и обявиха, че техният протест не е етнически, а граждански.