Проверяват сигнали за изхвърлени от морето мъртви делфини
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2017 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проверяват сигнали за изхвърлени от морето мъртви делфини

/КРОСС/ В последната седмица в социалните мрежи отново се появиха снимки на изхвърлени на брега мъртви делфини. И този път основните подозрения паднаха върху рибарите, в чиито мрежи делфините често се оплитат и умират от задушаване. Инспекторите на РИОСВ в Бургас и Варна обаче отчитат спад на смъртността и отхвърлят обвиненията, че рибарите са основната причина за смъртността сред делфините, предава БНТ.

В Черно Море има три вида делфини - муткур, афала и обикновен делфин, като и трите вида са защитени от закона, а популацията им се следи от Института по океанология във Варна, от районните риболовни инспекции и от контролните органи на Министерството на околната среда и водите.

Миглена Ярмова, главен експерт "Биоразнообразие, защитени зони и ГМО: "При проверките до днешна дата се установи, че имаме 39 броя изхвърлени трупове на китоподобни бозайници. Както всяка година най-голям е броя на "муткура". Това е нормално, тъй като той се храни в крайбрежни води и най-вероятно е да видим изхвърлени трупове на "муткур". По-малък е броят на обикновения делфин, само два трупа са намерени, и пет броя от вида "афала"."

Когато се получи сигнал за изхвърлен мъртъв делфин, инспекторите от РИОСВ взимат тялото му. Те правят оглед и протокол по случая, а поради високата смъртност през последните години годните за изследване мъртви делфини са изпращани за аутопсия и анализ в специализирана лаборатория в Италия.

"От аутопсията се установи, че причината за смъртта на двата екземпляра е патология и заболяването е морбили.
Известно е, че делфините са млекопитаещи и дишат с бели дробове. Те са подвластни на болести, които има и при хората, но до сега не е било констатирано заболяване от морбили при тях. Какво ще покажат новите изследвания и ще намери ли отговор въпросът как са се заразили делфините с вируса, предстои да разберем", поясни Миглена Ярмова.