Спирането на огъня в Югозападна Сирия официално влезе в сила
Секция: СВЯТ
09 Юли 2017 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спирането на огъня в Югозападна Сирия официално влезе в сила

/КРОСС/ Сключеното в петък споразумение между Русия и САЩ за спиране на огъня в Югозападна Сирия влезе в сила днес по обяд, съобщава БиБиСи.

В сделката участва и Йордания. Тя има за цел спиране на боевете и доставяне на хуманитарна помощ в югозападната част на Сирия. Спирането на огъня влезе в сила по обяд дамаско време (09,00 часа по Гринуич).

Сирийските правителствени сили и бунтовническите групи спират боевете в провинциите Дараа, Суейда и Кунейтра, според Интерфакс.

Коментирайки въпроса, руският външен министър Сергей Лавров обяви, че руски, американски и йордански експерти са работили върху детайлите по спирането на огъня. Министърът добави, че САЩ и Русия ще носят отговорност примирието да се спазва от всички враждуващи страни.

Лавров поясни, че спирането на огъня е с цел доставяне на хуманитарна помощ и уреждане на контакти с опозиционни групи. Център за мониторинг в Аман, йорданската столица, ще съблюдава изпълнението на споразумението.

Президентът Владимир Путин, който обсъди въпроса с американския си колега Доналд Тръмп на Г-20 в Хамбург, нарече споразумението "пробив до известна степен", пояснявайки, че споразумението е станало възможно заради "по-прагматичната позиция" на Вашингтон в работата си Русия.

Това е първата инициатива на администрацията на Тръмп в сътрудничество с Русия за разрешаване на кризата в Сирия.

От началото на 6-годишната война подобни инициативи не са продължавали дълго време.