Чуков: Битката с "Ислямска държава" се води основно с българско оръжие
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2017 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чуков: Битката с "Ислямска държава" се води основно с българско оръжие

/КРОСС/ Джихадистите от „Ислямска държава" ползват българско оръжие. Това показа разследване на френското издание „Журнал дьо диманш". Това обаче е само едната гледна точка - бойците срещу терористичната групировка обаче също са въоръжени основно с оръжие от България. Това обяви арабистът Владимир Чуков пред БТВ. Той беше категоричен, че България не продава директно оръжие на джихадистите, но дори и това да е така, далеч не нашата оръжейна индустрия е най-големият проблем.

„България въобще не е сред големите износители на оръжие в света. До 1986-1989 г. стокообменът с арабския свят беше 1,8 млрд. долара, от които 1 млрд. беше военна и специална продукция", подчерта Чуков.
Според него разследванията за българско оръжие у ИДИЛ се публикуват в медии от държави, които имат значително по-голям дял на този тип износ в региона.

„Конкуренцията е изключително силна - конкуренти са Хърватия, Черна гора, Сърбия, Украйна... Украйна е на девето място по износ на оръжие в света, ние дори не сме в десетката", подчерта арабистът.

Той беше категоричен, че след сформирането на международната антитерористична коалиция не може посредник да купува у нас оръжие за екстремисти: „В България няма как да си купиш оръжие без този човек да бъде много добре проучен. България не продава оръжие на „Ислямска държава".

По думите му нашата военна промишленост захранва опозицията - в това число са подкрепяните от Запада организации, част от които обаче са продавали оръжията си на ИДИЛ или директно са се вливали в редиците ѝ заради по-високи заплати.

Другата „писта" са кюрдите: „Сегашната офанзива срещу Ракка е част от една сделка, прекарана през турското регионално правителство. Битката срещу ИДИЛ е преобладаващо с наше оръжие".

По думите му освобождаването на Мосул е силен морален удар по джихадистите, защото вече обявеният от тях халифат няма столица и изчезват доводите, че говорим за функционираща нова държава.