Разкриват последния храм, в който е служил патриарх Евтимий
Секция: КУЛТУРА
11 Юли 2017 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкриват последния храм, в който е служил патриарх Евтимий

/КРОСС/ Археологически разкопки край с. Добромирци разкриват последния храм, в който се предполага, че е служил патриарх Евтимий.

Разкопките са водени от проф. Николай Овчаров, чието проучване започва с хипотезата, че след падането на Търново, в този район е бил заточен духовникът.

По време на тях археолозите са натъкват на уникална средновековна църква, наричана от местните Ени Клисе. Конструкцията ѝ датира от IX-X в. През XIII в. пък върху нея е изграден друг храм.

Църквата има дължина 11 м и много добре запазени стени. От съхранените зидовете се вижда характерният за преди седем столетия градеж с дървени греди, подравнени с тухлени парчета и хоросан.

По време на разкопките археолозите откриват и три гробници - на две деца и възрастен, както и златни и сребърни монети от XII и XIV в.

„Тези монети ще бъдат дадени на нашия най-добър номизмат проф. Константин Дочев. Той ще ни покаже от кое монетосечене са и съвпада ли това нещо с времето на Патриарх Евтимий", разказва проф. Овчаров пред БТВ.

Разкопките са финансирани с дарение на бизнесмени от Златоград, които смятат да изградят нова църква на мястото. Пловдивският митрополит Николай освети храма.