Пречиствателна станция за 1,8 млн. лева ще доставя по-качествена вода в Котел
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2017 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пречиствателна станция за 1,8 млн. лева ще доставя по-качествена вода в Котел

/КРОСС/ Зам.-министър Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на пречиствателна станция за питейни води

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на нова пречиствателна станция за питейни води в града. Проектът е на стойност 1,8 млн. лв., от които 350 000 лв. се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на база сключено споразумение с общината.

Пречиствателната станция ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Със строителството на пречиствателната станция ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

„Надявам се в рамките на предвидения срок съоръжението да бъде готово. Изпълнителят на строителните работи е сериозен. Местната управа има огромна заслуга за изготвяне и защитаване на проекта, затова поздравявам кмета за неговата настоятелност да го реализира", заяви зам.-министър Йовев.

„Положихме много усилия, за да реализираме пречиствателната станция. Основната заслуга, да имаме това съоръжение, е на министър Николай Нанков, на който поднасяме своите благодарности. Решаваме един от сериозните ни проблеми с качеството на водата", посочи кметът Коста Каранашев. Той допълни, че със средства на ВиК ще се подмени и водопровода по улиците „Проф. Павлов" и „Луда Камчия" в Котел, които предстои да се асфалтират.

Пред журналисти заместник-министър Валентин Йовев коментира, че с бюджетни средства ще се завърши пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Нужният финансов ресурс за това е осигурен. Търси се възможност с европейски средства да се завършат довеждащите и отвеждащи водопроводи до станцията, както и необходимите водоеми и съоръжения.