Не прехвърляйте болната на здравата глава, за да прикривате проблема с НДК
Секция: ПОЛИТИКА
12 Юли 2017 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не прехвърляйте болната на здравата глава, за да прикривате проблема с НДК

/КРОСС/ „Уважаеми управляващи, няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!". Това написа във Фейсбук зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева по повод проведеното вчера заседание на анкетната комисия за НДК. Тя пише, че с интерес е проследила изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. „Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно", казва още тя.

Деница Златева обясни, че заседанието на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк, на което присъства, е планирано преди месеци и официално е информирала председателя на комисията, и е декларирала пълната си готовност да съдейства след завръщането си.

„Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нараснали главоломно и по думите на министър Бонев, съм дала разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника. Отново по мое време „е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят " политически, а в интерес на истината". За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК", обяснява Златева. По думите й в рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" са обобщили всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които са били остойностени на 36 млн лв. „Бе ми изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи", казва още тя. Златева подчертава, че очаквам ресорният министър да й ги предостави. Според нея друг е въпросът- защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта "Инфраструктура"на Председателството, е отказал изработването на технически проект. „Също така е резонен въпросът- защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт", пише още зам.-председателят на БСП.

„Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос- какво се случва около НДК, е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения", категорична е тя.

Деница Златева пояснява, че в рамките на мандата й е започнала проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. „Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС", заявява тя.


Пълният текст:

С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно.

Като за начало, бях обвинена в активно мероприятие, защото вместо в София, съм на заседание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк /планирано преди месеци/,за което официално информирах председателя на комисията на 7.7.2017г. и декларирах пълната си готовност да съдействам на комисията, веднага след завръщането ми в страната.

Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нарастнали главоломно и че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време " е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят " политически, а в интерес на истината".

В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв. И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави. Друг е въпросът, защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта " Инфраструктура"на Председателството, е отказал изработването на технически проект. Също така е резонен въпросът, защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт.

Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС.

Уважаеми управляващи,
няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

П.С. Благодаря ни всички, които от вчера безрезервно изказват своята подкрепа. И най-вече благодаря на екипа си!