Тръмп пристигна в Париж (обновена)
Секция: СВЯТ
13 Юли 2017 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп пристигна в Париж (обновена)

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна заедно със съпругата си Мелания в Париж, където ще бъде почетен гост на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война, предаwa Асошиейтед прес.

Макрон мотивира поканата за националния празник 14 юли, изпратена до американския лидер, със стремеж "да приветства незаменимите отношения в сферата на сигурността", създадени между двете страни, предаде Франс прес.

Макрон обясни, че Франция и САЩ имат "една основна допирна точка - борбата с тероризма и защитата на нашите жизнени интереси. Било то в Близкия изток или в Африка, сътрудничеството ни със САЩ е образцово", заяви той.

Припомняйки, че САЩ са "наш първи партньор в разузнаването, във военното сътрудничество, в общата борба с тероризма", той подчерта, че Щатите са "освен това и исторически партньор" на Франция.

"Ето причината да поканя Доналд Тръмп за 14 юли, за да отбележим 100-тната годишнина от влизането на американските войски във войната рамо до рамо с нас, да ги почетем и да приветстваме отношенията помежду ни, незаменими в сферата на сигурността", каза френският лидер.

"Имаме нужда от Съединените американски щати", призна Еманюел Макрон. Но призна също, че "западният свят се пропуква след избирането" на Тръмп, спомена и "разногласията", по-специално "неразбирателството във връзка с климата".

"Съжалявам за това, полагам много усилия, за да се боря" с противоречията, добави френският президент. Той обеща да прави "всичко, за да убеди градовете, федералните щати, американските предприемачи да ни последват" и "фактически" да спазват Парижкото споразумение "независимо дали го иска федералната държава".