Пирински за усвояването на еврофондовете: Наложителна е пълна мобилизация
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юли 2017 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пирински за усвояването на еврофондовете: Наложителна е пълна мобилизация

/КРОСС/ На 12 юли в Комисията по бюджетен контрол на Европарламента се състоя открито обсъждане на проблемите по усвояването на фондовете за кохезионната политика. Докладчик по темата бе евродепутатът социалист Георги Пирински. Участие с презентации взеха отговорни представители на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската сметна палата, както и на управляващите органи на Дания, Италия и Румъния.

В началото на обсъждането Пирински изтъкна, че към средата на текущата година, която е вече четвърта от програмния период 2014-2020 г., процентът на разплатени средства е едва 3,2%, което е четири пъти по-малко от нивото в средата на предходния период 2007-2013 г. -12,4%. В тази връзка той постави редица въпроси на ЕК за недостатъчното съдействие и конкретна помощ от нейна страна за ускоряване на разплащанията и за преодоляване на драстичните разлики между отделните държави по този показател - от 8,3% за Литва, 7,3 % за Гърция и 7,2% за Португалия до 0,5% за Румъния, 0,2% за Ирландия и клонящ към 0% за Австрия.

В резултат на дискусията се очертаха основните предизвикателства за успешно усвояване на фондовете оттук нататък до края на текущия период и за преминаване към следващия след 2020 г. - ясно назоваване на целите на политиката за икономическо, социално и териториално сближаване, своевременно утвърждаване на нормативната и на бюджетната рамки, плътно взаимодействие между ЕК и държавите-членки по подготовката и договарянето на оперативните програми, както и укрепването на административния капацитет, особено в страните, където той е недостатъчен.

В заключение Пирински изтъкна извънредно сгъстения график за успешното усвояване на фондовете през текущия период и едновременно с това за подготовката и договарянето на условията и средствата за следващия. Имайки предвид и изключителните предизвикателства пред ЕС понастоящем, той отново отправи настоятелен призив към ЕК да демонстрира ясно съзнание за остротата на проблемите и да предприеме необходимите действия в изпълнение на своите изрични отговорности, разписани в нормативните актове на ЕС.

Офис на Георги Пирински, член на ЕП
Брюксел, 13 юли 2017 г.