50-60 нови болни от хепатит седмично, лекари призовават хората да се изследват
Секция: Здраве
13 Юли 2017 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
50-60 нови болни от хепатит седмично, лекари призовават хората да се изследват

/КРОСС/ Изследвайте се за хепатит С, призоваха лекари, които представиха на пресконференция в БТА резултати от използването на революционни медикаменти. Повод за призива да се изследваме, е Световният ден за борба с хепатита, предава news.bg.

Ежеседмично се откриват по 50-60 нови болни. Д-р Елена Тотева от НЗОК припомни, че преди 2016 г. само болните с напреднал стадии на чернодробно увреждане можеха да се лекуват безплатно у нас. След март 2017 г. всички пациенти с вирусен хепатит подлежат на терапия.

До края на май 2017 нови 575 души са били на терапия. Това са над 30% повече пациенти, за което Касата заплаща същата сума за лечение, това е станало чрез договорените отстъпки на лекарствата, отчете д-р Тотева. При новите медикаменти има висока ефективност на излекуване на пациентите, отчете тя.
"Хепатит С е болестта с най-кратка история в историята на медицината. През 1989 г. е открит вирусът, през 2014 г. стана възможно болестта да е излекувана за кратък срок", заяви д-р Йордан Генов от Гастроентрологията на ИСУЛ.

Той поясни, че хепатитът не е единствен, има цяло семейство от вируси, които се повлияват от различното видове лечение.

Лекарят заяви, че вече медикаменти без интерферон може да излекуват пациентите. В България първоначално само болните в тежки форми са имали право на безплатно лечение. От март т.г. всички пациенти Хепатит С получават безусловно лечение, уточниха медиците.

Лекарите отчетоха, че в САЩ и в Германия имат най-голям брой лекувани пациенти в света от хепатит С. Те лекуват най-голям брой пациенти за 8 седмици - това е 2/3 от продължителността на болестта. Богатите държави добре планират разходите си, заяви Генов.

От 105 пациенти в техния клиничен център по гастроентрология с директно действащи агенти само 1 пациент не е излекуван окончателно, отчете д-р Генов.

Проф. Красимир Антонов от болница "Св. Иван Рилски" също отчете високи резултати на успешно излекуване на пациенти от хепатит С. От 127 успешно приключили пациенти - 100% в края на лечението са без вирусна инфекция. 96% имат трайно излекуване.

Това е седмата най-глобална причина за смъртност. Световната здравна организация (СЗО) има план да се намалят мащабите на заболеваемостта, заяви д-р Милен Околийски експерт в офиса на Световната здравна организация в България.

Вирусният хепатит е глобална заплаха - 240 млн. oуши имат хепатит Б, 130 млн. живеят с вируса на хепатит С, отчете д-р Околийски. В Европа 14 млн. oуши са имали хепатит Б, 14-15 млн. души с хепатит С.

98% от случаите за усложнения при хепатита се среща цироза на черния дроб или раково заболяване.
За да има устойчиви усилия, е нужен национален план за действие, заяви д-р Околийски. Всяка държава да дефинира собствените си цели да оценява усилията в реално време. Най-важното е ранното диагностициране на хората. В България има голям брой хора, които не подозират, че са заразени с хепатит Б или С, заяви д-р Околийски.

Най-застрашени са хора с рисково поведение, които употребяват твърди наркотици, обменят игли. Необходимо е да се осигурят минимум 200 комплекта за безплатно изследване годишно, да се говори за безопасен секс, каза д-р Околийски. Това са млади, сексуално активни хора, които употребяват интравенозни наркотици.
В Европа има повече смъртни случаи от хепатит, отколкото от ХИВ, допълни той.

Една от успешно излекуваните пациенти - Снежана Георгиева обяви, че след като през март падна ограничението за лекуване на по-леките случаи на хепатит, нейните показатели през юли са, че няма вируса в кръвта. Важна е профилактиката, каза жената, която случайно открила, че има хепатит С.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист", разказа, че човек 30 години е носил хепатит С без да знае. Той е бил заразен при кръвопреливане в детска възраст.

"Повишени чернодробни ензими не винаги означават, че човек е пил повече от 2 чаши вино вечерта. Трябва да се търси източника защо това е така. Често се оказва вирусен хепатит", каза д-р Хасърджиев.

Изследването на чернодробните ензими не е скъпо, увери д-р Хасърджиев. За 60 стотинки, а ако се договори с Касата, цената може да е и по-ниска, човек може да види нивото на ензимите си.

Тестовете не са диагноза, те показват, че организмът се е срещнал с вируса. Дали в момента се налага да се лекува, става ясно от втория тест.

Не можем да заместим държавата, докато няма скринингова национална програма, издирваме тези хора, за да стигат до лечение по-навреме, допълни д-р Хасърджиев.

За да призоват повече хора да се изследват, са измислили Фоторамка, с която хората и в социалните мрежи могат да агитират познатите си да се изследват за хепатит. Рамката ще бъде в парламента на 28 юли, когато се очаква депутатите да се включат в кампанията за подкрепа и информиране на хората за хепатит.

Организират и журналистически конкурс за материал, посветен на скрининга под надслов "Свят без хепатит С". Той се провежда от 11 юли до 20 ноември.