"Подарете книга" се превърна в "Пътуващо училище"
Секция: КУЛТУРА
13 Юли 2017 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Подарете книга" се превърна в "Пътуващо училище"

/КРОСС/ Фондация "Подарете книга" предлага да дарите време и ентусиазъм, за да се включите в инициативата, наречена "Пътуващо училище", която, тръгвайки от София, се отправя към много места в страната, за да помогне на нуждаещи се деца да придобият нови знания. Децата общуват с доброволци, от които научават интересни факти и наваксват пропуснатото в училище.

За първите стъпки на инициативата разказа координаторът на проекта Елена Маринова, предава БНР.

Инициативата всъщност започна в началото на годината, когато решихме да обединим усилията на педагозите, на които разчитаме, и провеждат занимални в домовете и помагат на децата в по-доброто усвояване на учебния материал, с усилията на доброволците, които така или иначе, посещавайки децата, прекарват част от времето с тях, учейки.

И така се зароди идеята за пътуващото училище - тъй като така или иначе доброволците ни пътуват, учат с тях, помагат на учителите, които водят занималните и така съвсем естествено се роди пътуващото училище.

А сега - преди десетина дни - направихме за първи път пътуващото училище в София, където дойдоха 18 деца от два дома на възраст до 14 години.

Елена Маринова обясни как от инициативата за подаряване на книги е възникнала идеята за пътуващото училище:

Започвайки като инициатива за подаряване на книги, много бързо стана ясно, че всъщност децата имат доста пропуски в училище и просто една книга, подарявайки им я, по никакъв начин не гарантира, че детето ще я прочете, защото много често те не могат да четат, въпреки че са на възраст, на която отдавна е трябвало да се научат - и затова във времето ние осъзнахме, че всъщност трябва да насочим усилията си натам.

В момента "Пътуващото училище" предоставя на доброволците различни теми от всекидневието, както и няколко от учебния материал - всеки доброволец може да си хареса тема и на посещението, за което се е записал, да я коментира с едно или група деца. Като всяка тема включва няколко интересни любопитни факта и завършва с кратка диктовка от две-три изречения по темата, която цели по-скоро да упражнява на децата правописа и да резюмира казаното от темата.