Пада забраната чужденци да купуват земеделски земи у нас, държавата ще търси нови ограничения
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2017 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пада забраната чужденци да купуват земеделски земи у нас, държавата ще търси нови ограничения

/КРОСС/ „Всеки чужденец независимо дали живее в страни от ЕС, или не, може да си купи земя". Това обяви пред БТВ министърът на земеделието и храните Румен Порожанов във връзка с изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, с което се премахват рестрикции пред продажбата на земеделска земя за чужденци у нас. Законопроектът идва заради наказателна процедура на Европейската комисия, трябва да е приет от парламента до септември.

Той вече е публикуван за обсъждане. В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини у нас. Промяната в режима трябва да се направи с корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Срокът за даване на мнения и предложения по проекта е до 13 август, предава в. „Сега".

В момента има сериозно ограничение - който иска да вземе земеделски имот, трябва да е пребивавал в България най-малко 5 години. Условието за "уседналост" бе вкарано в закона през 2014 г., когато изтече мораториумът за придобиване на земя от чужденци. Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора ѝ за членство в ЕС, ще си изпроси наказателна процедура.

Две години по-късно, през 2016 г., Европейската комисия даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд. Целта на проекта, лансиран сега от министър Румен Порожанов, е да измъкне България от наказателната процедура, става ясно от мотивите.

Ако Брюксел заведе дело в Съда на ЕС, България може да бъде осъдена да плати еднократна санкция от 839 000 евро, а отделно от това ще се трупат по 660 евро глоби за всеки ден, в който нарушението продължава, което прави по 241 000 евро на година. Важен "детайл" е, че ако се стигне до глоби, те няма да се плащат от бюджета, а ще се "прихващат" от еврофондовете, предвидени за българските земеделски производители.

Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които са въвели подобни на нашите ограничения за покупка на земя от фирми и граждани от други страни от ЕС, също са заплашени от предаване на съд и глоби. Според еврокомисията всички тези държави погазват един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на капитали.

Порожанов обаче обясни, че все пак екип от юристи ще помислят за други ограничения, които не противоречат на еврозаконодателството.

"Изискването чужди граждани да докажат поне 5 години уседналост в България преди да могат да купуват земеделска земя у нас трябва да отпадне заради риск от тежки евросанкции, но правителството ще търси други начини да ограничи тази практика", каза Порожанов.

„Ние в МЗХ не можем да носим отговорност за такава санкция от над 1 млн. евро, която ще се калкулира", подчерта Порожанов и подчерта, че разпоредбите на ЕС изискват законът да важи и за граждани от страни извън общността - напр. от Турция или Русия.