Вътрешният министър притеснен от езиковата некомпетентност на служителите в 112
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2017 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вътрешният министър притеснен от езиковата некомпетентност на служителите в 112

/КРОСС/ Вътрешният министър Валентин Радев е притеснен от езиковата компетентност, или по-точно некомпетентност, на служителите в тел. 112, предава news.bg. Това стана ясно по време на парламентарния контрол.

Темата беше повдигната от левицата. Заплатите са ниски, а очакваме от тези хора да знаят три езика, подчерта силовият министър.

Предстои ни председателство на ЕС и аз съм притеснен как ще приемат сигнали и ще работят на чужди езици, сподели Радев.

Иначе той отчете важността за националната сигурност на системата на единния тел. 112.

Обявена е обществената поръчка за обновяване на системата. Търсел се по-съвременен вариант. Още предишното ръководство на МВР бе изчислило, че обновяването ще струва 50 млн. лева. Докато се осигурят парите, ще се обнови настоящата.

Общо за 3 години поддържането и надграждането на системата ще струва 13 млн. лева.

„В момента се предприемат спешни мерки, в рамките на възможното в най-кратък срок, да бъде възстановена работоспособността на националната система 112 напълно. Тя работи и сега. А именно да се осигури техническа поддръжка на системата, да бъде закупен нов хардуер и да бъде въведена в експлоатация новата версия на софтуера", обяви Радев.

Според Валентин Радев е организирана работата ѝ така, че при нужда да функционира и на ръчен режим.

„Версията на софтуерното приложение на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 е от 2006 година, който е актуализиран през 2010-та. Тази версия ще се поддържа от производителя до 2017 година. Причините, поради които софтуерът не е актуализиран е, че към датата на изтичане на последния договор за следгаранционна поддръжка на националната система 112 след месец април 2015 година, не е била налична новата версия", обясни министър Радев.

Той обяви, че в момента обществената поръчка е спряна заради технически нарушения, но увери, че системата работи нормално.