Напрежение във фургонното селище във варненския кв. Аспарухово
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2017 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напрежение във фургонното селище във варненския кв. Аспарухово

/КРОСС/ Във фургоните, където преди три години бяха настанени останалите без домове след наводнението в „Аспарухово", все още живеят около 90 души. Повечето са социално слаби, някои - с тежки хронични заболявания.

Мария Иванова живее в един фургон с майка си и със сина си, и тримата имат здравословни проблеми, общите им доходи са около 250 лева на месец. Ако ги извадят от фургона, няма къде да отидат.
"Ходихме при Калина Белмезова, кмет на Аспарухово - тя каза, че няма общински жилища и да си заминаваме, откъдето сме си дошли, и ще бъдем изкарани оттук. Няма да ни осигурят абсолютно никакво жилище", разказва Иванова пред БНТ.

Хората са получили предупреждения, че предстои да бъдат преместени на друго място или просто извадени от фургоните.

"Дойде един господин от голяма Община с една негова прислужница, носеща документи и казаха „кой от където е дошъл там да си иде". Ние къде да отидем?
В селището има и млади хора, повечето работят, но и техните доходи са ниски, затова разчитат на Общината", разказва жителка на селището.

"Като търсиш работа, винаги се намира, само да има къде да се живее. Заплатата ми не е голяма, пък и като трябва да даваш пари за лекарства не можеш да плащаш масов наем, за това се надявам на общинско жилище - ще мога да го плащам - и тока и водата, всичко ще си плащам", казва друг.

Днес в селището пристигнаха представители на Община Варна, хората влизаха за разговор един по един, а на излизане не коментираха. От Община Варна само заявиха, че техни представители са на място и информация ще има, когато приключат срещите си. До края на работния ден повече информация какво се случва във фургонното селище не беше дадена.