Ердоган ще наказва враговете си
Секция: СВЯТ
16 Юли 2017 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган ще наказва враговете си

/КРОСС/ В нощта, в която Турция отбеляза 1 година от опита за преврат, се върна темата за смъртното наказание в страната. Пред хиляди събрали се хора турският президент Ердоган заяви, че смъртното наказание може да бъде възстановено заради участниците в опита за преврат.

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти.

Парламентът може да одобри наказанието. В емоционална реч пред парламента, Ердоган обеща да накаже враговете си. Той се обяви и за специално облекло на заподозрените участници в преврата. Според него в затворите те трябва да носят дрехи като в Гуантанамо. Думите му са в отговор на провокацията на един заподозрян, който тази седмица се яви в съда с тениска с надпис "герой".

"Бъдете сигурни, че предателите на Турция няма да останат безнаказани. Тази нация винаги е ценяла хората, които ѝ служат и никога не се е колебала да накаже предателите. Споменът за хората, които загинаха винаги ще бъде в сърцата ни. Но от друга страна, предателите винаги ще бъдат мразени.:, коментира Реджеп Тайип Ердоган.