Левски е достойнството на България
Секция: Интервюта
17 Юли 2017 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Левски е достойнството на България

/КРОСС/ "Левски е достойнството на България". Това каза академик Антон Дончев при официалното откриване на Деня на отворените врати в Националната библиотека по повод 180-годинишната от рождението на Васил Левски.

Ето словото на акад. Дончев:

Приятели, нашето събиране е само една проява на величието и силата на Левски - нас ни събира Левски. Този феникс - неговото тефтерче, който е излязъл от развалините на Народната библиотека през 1945 г., е единственото добро дело, свършено от американските бомбардировки. Ако не бяха се случили, можеше и до ден днешен да си седим и без други документи. Обаче след бомбардировките започват да разчистват и от папката с документите на Ботев изпада ето това прекрасно съкровище, което имаме възможност да докоснем и което е докосвал Дякона.

Срещнал съм Левски на крехка, както се казва сега, възраст. И до ден днешен съм търсил думата, която би могла всъщност да го изрази. Появи се една дума, която много сериозно изразява тази същност - "икона". Намерил съм и една друга дума, която, мисля, също изразява същността на Левски - думата "достойнство".

Към конституцията на Европейския съюз, има една малка книжка, която се нарича "Права на европееца". Колкото и да е странно, но преди свободите, преди правата има един отдел за достойнството. Правото на всеки европеец е да има достойнство.

Левски е достойнството на България. Левски е не само Рила, не само Пирин, които изглеждат невероятно величествени, а изведнъж ти стават и и близки, като видиш горите им. Левски е велик и когато гледаш надалеч, и когато вникнеш в неговото тефтерче. Но главното е достойнството.

Защо европейците са го избрали и защо на мен ми се струва, че Левски е изразът на това достойнство? Достойнството е гръбнакът на личността и на обществото. Той ни позволява челата да са изправени, да гледаме напред, да сме изправени като хора. Непрекъснато се приказва как под сянката на султана идвали от еди-къде си, пък как били богати, пък имали къщи и прочее. Защо тези хора ще се вдигнат и ще тръгнат да умират? Те са умирали заради онова, което се нарича ДОСТОЙНСТВО. Което не се продава, не се купува, без него не се живее. Левски ни учи, учил ни е и ще продължи да ни учи на това какво е човешко достойнство, какво е човешка личност.

Човекът, който за първи път се обръща към Левски, това е Захари Стоянов. В неговата малка книжка "Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му", колкото и да е странно, за пръв път обръща очите на българския народ към Левски. На нас ни изглежда странно, но ако този човек не беше написал тази книжка и една статия преди това, нямаше да бъде написана "Епопея на забравените". Вазов изведнъж се стрясва, като разбира всъщност тия бурени, тази забрава, в които потъват образи и хора г. И написва най-невероятната поема за този човек, чиято биография е написана.

Левски е с нас. Но пламъкът на делото му, помислите на Левски могат да горят само ако ние хвърлим в кладата нашите помисли, нашите желания, нашата чистота. Защото той е един наистина невероятен човек. Той ни показва, че нищо не може да бъде направено, ако човек няма чисто сърце и чисти ръце.