Мика Зайкова: Нека получаваме заплата като в Люксембург и тогава да говорим за махане на надбавките
Секция: ИКОНОМИКА
17 Юли 2017 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Нека получаваме заплата като в Люксембург и тогава да говорим за махане на надбавките

/КРОСС/ „Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките". Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова.

„Това не е прослужено време, а професионален опит и прослужено време. Още прохождащият бизнес в България през 20-те години на миналия век е оценил колко е важен професионалният опит за успеха на една фирма", подчерта тя.

„Дългият професионален опит дава възможност за по-бързо постигане на резултати, за които на младите им трябва още време.

Работещите бедни в България са 700 хиляди, те получават минимална работна заплата, плащат си данъците, ако махнем и класа, ще им намалим доходите със 100-150 лева", поясни Зайкова.

„Производителността на труда не зависи само от работника", изтъкна Зайкова като контрааргумент на тезата на бизнеса за ниската производителност на труда в България.

Според Зайкова, приносът на работника е по-малък от 20-30% в ръста на производителността.

„Понеже живеем в 21-ви век и не работим с кирки и лопати, а с компютри и високотехнологична апаратура. Това зависи и от инвестициите. Само че България, както се разбра, не е добро място за инвестиции... Ние трябва да се отърсим от много неща, които сме наследили от предишния строй, а ние си ги прилагаме като момченца вече 27 години", допълни Зайкова.