До 5 години трябва да бъдат затворени всички домове за сираци
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2017 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 5 години трябва да бъдат затворени всички домове за сираци

/КРОСС/ Продължава затварянето на домовете за деца, лишени от родителски грижи. Това е сред приоритетите на правителството, обяви Росица Димитрова - зам.-министър труда и социалната политика, отговарящ за социалното включване, социалните помощи и услуги, интеграцията на хората с увреждания, антидискриминация и равенство на половете.

По думите ѝ до пет години трябва да бъдат затворени всички подобни заведения, а в първия програмен период на изпълнение на националната стратегия "Визия за деинституционализация" дори са надскочени фиксираните в първия план по деинституционализация дейности. 

„Първият приоритет в плана беше да се затворят абсолютно всички домове за деца с увреждания на територията на страната. Това в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и с неправителствените организации и като конкретни изпълнители, и сега организиращи и предоставящи новите социални услуги - общините в страната, се закриха всички домове за деца с увреждания. Дори и в този петгодишен период пристъпихме към закриването на домовете за деца, лишени от родителска грижа.

Сега с актуализирания план, приет миналата година, започва реализацията на новия петгодишен период по националната стратегия "Визия за деинституционализация". В този период ще продължим със затварянето на останалите домове за деца, лишени от родителска грижа, както и незакритите към настоящия момент домове за медико-социални грижи за деца, които са към здравното министерство", каза Росица Димитрова пред БНТ.