Европейският съюз разшири санкциите срещу Сирия
Секция: СВЯТ
17 Юли 2017 20:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският съюз разшири санкциите срещу Сирия

/КРОСС/ Европейският съюз добави 16 представители на управляващия режим в Сирия към черния си списък със санкции. Решението на външните министри е заради употребата на химически оръжия срещу цивилни по време на войната в Сирия, за което Съюзът смята за отговорно правителството в Дамаск.

Забрана за пътуване на европейска територия и замразяване на банкови сметки е предвидено за общо 255 представители на режима на Башар Асад от началото на конфликта. Санкционираните днес са осем високопоставени военни и осем сирийски учени. Това обяви по-рано при пристигането си в Брюксел британският първи дипломат Борис Джонсън. Мерките са заради последната атака с химическо оръжие в Хан Шейхун на 4 април:

„На 16 лица ще бъдат наложени санкции, ще има ограничение за тяхното пътуване, а сметките им ще бъдат замразени. Става дума за военни представители и технически персонал. Очевидно това показва решимостта на ЕС срещу отговорните за химическите атаки", обяви Джонсън.

Външните министри ще продължат режима на санкции за Конго и ще въведат забрана за внос на определени стоки, подпомагащи трафикантите на хора в Либия.