Обявиха "Атака" за най-антизападната партия в целия Европейски съюз
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юли 2017 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха "Атака" за най-антизападната партия в целия Европейски съюз

/КРОСС/ Изследване на Европейския съвет за външна политика показва, че "Атака" е най-антизападната партия в Европейския съюз. Пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили. Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на идеологическата им близост до Русия и отношението им към основните елементи на западния политически ред.

"Партиите с най-антизападна насоченост са крайно десни, антисистемни и дори фашистки", пише в анализа на изследването. "Атака" е редом с Националния фронт във Франция, формацията на Найджъл Фараж във Великобритания, Партията на свободата в Австрия, крайнодесните формации в Словакия и Унгария, Северната лига в Италия и т.н.

Общото между партиите в списъка е, че са против ЕС, отхвърлят свободната търговия и глобализацията, против политическия и социалния либерализъм са и възприемат миграцията от нехристиянски общества като екзистенциална заплаха.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Весела Чернева, директор на Българския офис на Европейския съвет по външна политика, даде повече информация за проучването:

"Изследвани са 252 партии в цяла Европа. Това са всички парламентарно представени партии към времето на изследването. Преди малко повече от година започна изследването, така че в нашия случай това означава предишното Народно събрание.

Изследването няма претенции за представителност, защото не е говорено нито със самите политически партии, нито с техни членове или симпатизанти. Поискано е мнението на национални изследователи, хора, които следят партийния живот в съответните страни, хора, които от своя страна са говорили с представители на различните партии и имат представа какви са техните позиции по няколко големи групи въпроси. Това са 12 въпроса, които рефлектират върху целите на Европейския съюз, но също така и върху основните кризи, през които мина Европейският съюз през последните три години.

Въпросите са за: подкрепа на ЕС, подкрепа за либерализма като европейска ценност (разделение на властите, възможност за публичен контрол), секуларизъм (разделение между църква и държава и приемането на това разделение), подкрепа за НАТО и Европейския съюз като център на европейския ред и сигурност, подкрепа за трансаантлантическите връзки, отношение към свободния пазар и глобализацията. Това е голяма част от базисната ориентация на ЕС.

Има и 3 въпроса, които са пряко или косвено свързани с Русия - отношението на страната към Русия, отношение на страната към санкциите срещу Русия и има ли партията връзки с Русия. Има и въпрос, свързан с подкрепата в Украйна и реформите там, както и към бежанската криза и войната в Сирия".