Велков: Трябва да се изиска информация кои са 77-те българи със забрана да влизат в Турция
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2017 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велков: Трябва да се изиска информация кои са 77-те българи със забрана да влизат в Турция

/КРОСС/ „Докладът на турското вътрешно министерство не се появява случайно точно сега. Това е опит за контролирано тиражиране на информация, която идва да покаже, че турската държава е заплашена от тероризъм, но въпреки това тя се справя безпроблемно и освен това мисли за сигурността на съседни държави", коментира в сутрешния блок на Нова Славчо Велков, експерт по антитероризъм и депутат от БСП, по повод излезлия вчера доклад на турските сили за сигурност, в който се посочва броят на чужденците със забрана да влизат в страната или са депортирани. Сред изброените държави е и България, от която 77 души са с подобни ограничения.

Според него това е акт, който е насочен първо към успокояване и консолидиране на вътрешния електорат в Турция.

„Интересно е, че нашите консулства в Турция не са запознати с нещо подобно, тъй като международното право предполага при наличието на такива данни веднага да бъдат информирани консулските служби", обясни Велков.

„Независимо от демонстрираните топли отношения между България и Турция, тя има своя интерес и го преследва. Тези отношения не са толкова топли, при положение че се допускат такива провокации към България", на мнение е експертът по антитероризъм.

Той успокои, че няма заплаха за националната ни сигурност от подобни граждани. Няма и информация в службите ни за депортирани такива лица. По думите му трябва да се изисква информация кои са точно те и каква дейност извършват.