Сарафово: 5 години от атентата
Секция: Анализи
18 Юли 2017 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сарафово: 5 години от атентата

/КРОСС/ Навършват се 5 години от атентата на бургаското летище Сарафово, при който терорист се взриви до автобус с израелски туристи. Загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов.

Годишната ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред издигнатия мемориал на летището. Тази вечер там ще бъдат поднесени венци и цветя, каза председателят на организацията на евреите "Шалом" в Бургас Сабетай Варсанов пред БНР.

Година след внасянето на обвинителния акт в Специализирания наказателен делото "Сарафово" все още не е започнало по същество. Причините - невъзможността да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите израелски граждани.

В началото на юли, когато делото беше отложено за пореден път, връзка не беше установена само с трима от пострадалите израелски граждани. Те ще се търсят с посредничеството на Министерството на правосъдието и "Евроджъст".

През тази година на процедурно буксуване единственият, който неизменно беше в съдебната зала, беше Ахмед Кьосов, баща на загиналия при атентата шофьор.

Подсъдими по първото дело за тероризъм в България задочно са Мелиад Фара и Хасан Ал Хадж Хасан. Те са обвинени в помагачество на атентатора самоубиец и се издирват от "Интерпол".

Пореден опит за старт на процеса ще бъде направен на 20 септември.