Бургас домакинства за втори път Световното първенство по математика
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2017 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бургас домакинства за втори път Световното първенство по математика

/КРОСС/ След като през 2013 година Бургас стана първият град в Югоизточна Европа - домакин на Международното математическо състезание, през следващата 2018 година той за втори път ще събере най-добрите млади математици от цял свят.

Бургас ще приеме флага на домакинството по време на тазгодишния форум, който ще се проведе от 25 до 31 юли в град Лакнау, Индия. В него участват представители на повече от 30 държави. В Индия за престижните отличия ще се борят и 8 отбора от България.

Два от тях са от Бургас. Те са съставени от по 8 души и ще се състезават в различни възрастови категории. Техните състезатели са възпитаници на ППМГ "Акад. Никола Обрешков".

Изборът на Бургас за домакин на един от най-престижните форуми в света по математика е поощрение на политиката на местната власт за развитието на образованието и IT сектора в региона.

Община Бургас учреди стипендия, която поема семестриалните такси в двата университета в града на изявени младежи, които имат амбицията да учат в специалностите по информационни технологии. Друга инициатива на Общината в тази посока е използването на съвременни технологии в обучението в детските градини и училищата.