Порой блокира Истанбул (видео)
Секция: СВЯТ
18 Юли 2017 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Порой блокира Истанбул (видео)

/КРОСС/ Тази сутрин Истанбул осъмна в мрак заради проливния дъжд, който продължава с нестихваща сила от снощи насам. За един час в Истанбул са се изсипали 50 литра валежи на един кв. м, като лимитът е 30 литра.

Дъждът причини огромни наводнения по пътищата, залети са няколко квартала. Истанбул буквално е в плен на пороите. Реки текат по улиците и в двете части на мегаполиса. Телевизиите показаха хора, които плуват или се опитват да преминат през водите. Коли се носят по водата.

Трафикът е блокиран. На мостовете над Босфора са се образували дълги опашки от автомобили. Много хора не могат да се придвижат до работните места. На магистралата Е-5 има наводнени участъци. Духа силен вятър.

Според синоптиците валежите се очаква да продължат през целия ден с по-голяма сила в обедните и следобедните часове. Валежите може да стигнат до 100 литра на кв. метър, което е много сериозно предупреждение. Засега няма прекъсвания в електрозахранването, но положението в трафика е отчайващо. Не се съобщава за пострадали хора.

Валийството на Истанбул отправи призив към жителите на мегаполиса да не тръгват на път с автомобилите си.

„За да няма още по-големи затруднения при пътуванията, причинени заради интензивните валежи, молим гражданите да не тръгват на път с личните си автомобили, освен ако не е абсолютно наложително", се казва в послание на валийството, качено в Тwitter.

video:https://www.youtube.com/watch?v=JF6RoNVxtro