Мозъкът се "подмладява" при решаване на кръстословици
Секция: Наука
19 Юли 2017 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мозъкът се "подмладява" при решаване на кръстословици

/КРОСС/ Всекидневното решаване на кръстословици и други видове словесни пъзели може да помогне за поддържането на мозъка по-млад с 10 години, това съобщават в. "Дейли експрес" и ЮПИ, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

За целите му специалисти от университета на Ексетър и лондонския Кингс колидж са анализирали данни за 17 000 здрави участници в онлайн проучване и тестове на възраст на и над 50 години.

Учените са установили, че изследваните хора, които редовно решават кръстословици и други словесни пъзели, се справят по-добре на тестове за оценка на вниманието, скоростта на граматичното мислене и точността на краткосрочното запаметяване. По-доброто справяне е отговаряло на способностите на по-млад с 10 години мозък.

Специалистите смятат, че подобен род проучвания могат да допринесат за открояването на фактори, свързани с начина на живот, които могат да помогнат за предпазване от мозъчни болести като деменция. Следващата цел на учените е да проверят получените резултати в клинични изпитания.

Експертите напомнят, че за превенция на когнитивни проблеми най-добрите средства остават физическата активност, избягването на цигарите и здравословното хранене.