Паник бутоните в линейките ще трябва да пращат сигнал директно към полицията
Секция: Здраве
19 Юли 2017 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паник бутоните в линейките ще трябва да пращат сигнал директно към полицията

/КРОСС/ „Линейките са оборудвани с камери, GPS-и, паник бутони и има инсталирани камери във всички филиали. Това, което трябва да се случи в близко време, е въпрос на дни, да се преконфигурира този паник бутон и да се получава сигнал директно към СДВР, не към 112, с което ще избегнем може би минута време, в което ще могат да се включат екипите на МВР. В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление". Това обяви в студиото на БНТ директорът на Спешна помощ - София Георги Гелев по повод мерките, които трябва да спрат агресията срещу медиците и по-конкретно тези срещу спешните екипи, които най-често са жертви на нападения.

Гелев уточни, че инциденти в самата линейка, където са паник бутоните обаче са под 1%.

"Трябва да имаме радиостанции в лекарите, както полицаите", смята шефът на Спешна помощ.

"Колкото и да обезпечим технически нещата, повод за срещата между министрите бе физическата агресия, а тя е под 5% от вербалната. От началото на годината има 12 случая на агресия. Това са по-скоро емоционални реакции, които са провокирани по много различни причини - забавяне, употреба на упойващо вещество".

Д-р Гелев каза още, че на месец има 13 500 повиквания, от които само 4 500 са били спешни.

„В момента в София работят 28 екипи на ден, а би трябвало да бъдат около 60. Ако трябва да се покрият някои западни норми, трябва да са 80-85 екипа. Последните линейки са от 2007 година, но има и значително по-стари. За да се покрие по правилния начин, би трябвало да има поне 100 нови линейки.

Относно агресията мнение изказа и проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия.

„Има едно проучване съвсем скоро направено в САЩ, че около 60-дори над 70% от лекарите имат недобра подготовка, или непълна подготовка за справяне с критични пациенти. Ние, ако сте забелязали, дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари. Как да се справят с такива пациенти или роднини на пациентите. Самите спешни отделения са критични места, защото има 24-часов свободен достъп, възможност за събиране на множество пациенти едновременно и невъзможност на екипите да обърнат внимание на всеки".