Президентът присъства на военноморското учение "Бриз 2017"
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2017 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът присъства на военноморското учение "Бриз 2017"

/КРОСС/ Президентът Румен Радев присъства на военноморското учение с международно участие "Бриз 2017" във Варна. Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на България беше посрещнат с военен ритуал на Морската гара в морската столица.

След церемонията президентът Радев ще наблюдава различни епизоди от военноморското учение от борда на фрегатата "Дръзки".

Предвижда се в хода на учението да се извършат действия по защита срещу терористична атака за завладяване на кораб, противодействие по възникнал пожар на търговски кораб в пристанище и противодействие на нелегален трафик на мигранти по море. Учението предвижда и отразяване атаки на въздушен противник, както и учение по спасяване на голям брой хора в море.

В учението участие ще вземат 20 бойни и спомагателни кораба и катери, подводница, 4 самолета, въртолети и над 1 700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция.

Капитан-лейтенант Георги Калинов от Морския специален разузнавателен отряд посочи пред БНТ, че учението ще предостави безценен опит на военнослужещите в военноморските сили както на България, така и на останалите държави, участващи в учението. По думите на Калинов учението е от голяма значение и за това военноморските ни сили да бъдат оперативно съвместими с партньорите ни от НАТО.

Гости на учението ще бъдат още военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.