ЧЕЗ Разпределение увеличи с над 35% проверките за кражби на електроенергия
Секция: Технологии
19 Юли 2017 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ Разпределение увеличи с над 35% проверките за кражби на електроенергия

/КРОСС/ През първото полугодие са съставени 3778 констативни протокола, 17% от които са за повторни нарушения.

„ЧЕЗ Разпределение България" извърши 43 084 проверки за нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа в Западна България през първите шест месеца на годината, което с 35% повече в сравнение с аналогичния период за 2016 г. В резултат на проверките са съставени 3 778 констативни протокола в сравнение с 3322 броя през първото шестмесечие на 2016 г. Най-много са протоколите в областите Враца и Ловеч, докато през миналата година първенец е била област Плевен.

Дотаксуваната електроенергия тази година е 19 776 Mwh в сравнение с 19 082 Mwh година по-рано. Реално откраднатото количество обаче може да е много по-голямо, защото според нормативната уредба в България периодът за дотаксуване е един от най-късите в ЕС - до 3 месеца - въпреки че нарушението може да е продължавало значително повече. Именно ниските и неефективни санкции са причина 17% от констативните протоколи тази година да са за повторни нарушения.

Незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа причиняват огромни материални и нематериални вреди не само на компанията, която реално заплаща консумираната електроенергия, но и на коректните клиенти и на държавата. Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите. В някои случаи на риск се излага здравето на хората и дори човешкият живот.

Потребителите могат да подават сигнали за кражба на електроенергия на имейл адрес ntz@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010. В случаите, когато е налице нерегламентирана консумация между съседи, трябва да бъде подадено оплакване в полицията.

Огромната обществена значимост на проблема изисква законодателно и обществено единодействие. ЧЕЗ Разпределение взима необходимите мерки според своите възможности, увеличавайки тази година проверките с 35%, но постигането на устойчиво решение изисква по-строги и ефективни санкции за извършителите. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал предложи миналата година с увеличените санкции да бъде създаден фонд, със средствата от който да бъдат покривани преките щети на дружествата, а останалите средства да се използват за целеви инвестиции, за повишаване на сигурността на електрозахранването или друга обществено полезна кауза, определена от правителството.