Русенски ученици обраха златото на олимпиадата по математика в Сингапур
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2017 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русенски ученици обраха златото на олимпиадата по математика в Сингапур

/КРОСС/ С три златни медала, един бронзов и Голямата купа се завърнаха трима възпитаници на математическата гимназия „Баба Тонка" в Русе от международната олимпиада по математика в Сингапур (SIMOC). Това съобщиха от учебното заведение в крайдунавския град.

Надпреварата се е състояла от 14-и до 17-и юли тази година. Тримата шестокласници Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров са получили покана за участие в нея благодарение на отличните си резултати и спечелените медали. Учениците са се включили в олимпиадата с финансовата подкрепа на фонд „Математика на бъдещето" към училището.

Константин Георгиев е завоювал два златни медала и Голямата купа на трибоя в надпреварата. Йордан Петков също се е завърна със златен медал, а Станислав Григоров - с бронзов. Те са били подготвени от доц. д-р Илияна Раева от Русенския университет.

Ръководител на екипа в Сингапур е бил директорът на математическата гимназия Митко Кунчев, който е дарил в подкрепа на участието на учениците в престижната надпревара средствата, които е получил заедно с наградата „Русе" в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24-и май.

От училището обясняват, че повече от 22 000 ученици от 19 страни са участвали в предварителния кръг на олимпиадата. Това е първата изява на възпитаници на русенската математическа гимназия в едно от най-трудните и престижни състезания по математика.