Нетаняху с критики към ЕС на "изключен микрофон"
Секция: СВЯТ
19 Юли 2017 21:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетаняху с критики към ЕС на "изключен микрофон"

/КРОСС/ Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху остро разкритикува ЕС по време на закрита среща в унгарската столица Будапеща тази сутрин, пише "Аарец".

Нетаняху заяви пред премиерите на Унгария, Чехия, Полша и Словакия, че поведението на ЕС към Израел е откачено.

Въпреки че срещата беше при закрити врата, инцидентно изказването на израелския лидер беше чуто от репортерите по предадените им от организаторите на срещата слушалки, макар че няколко минути по-късно от екипа на Нетаняху установиха пропуска и спряха микрофоните.

Европейският съюз е единствената асоциация от държави в света, която поставя условия в отношенията си с Израел...във всяка област, политически условия. ЕС е единственият. Никой друг не го прави, оплака се Нетаняху.

"Това е безумно. Наистина безумно", продължи той, имайки предвид настояването на ЕС да сключи споразумение за асоцииране с Израел при определени условия, свързани с мирния процес.

"Не става въпрос за моя интерес. Говоря за интереса на Европа", добави той.

"Ние имаме специални отношения с Китай. И те не ги е грижа. Те не се интересуват от политически въпроси. Премиерът на Индия Нарендра Моди заяви, че иска вода за народа си. Откъде ще я взема? Рамала? Не", поясни той, допълвайки, че израелските крави произвеждат повече мляко от всички други по света - двойно повече от европейските средни равнища.

Нетаняху помоли лидерите на държавите от Централна Европа "да ни помогнат и да помогнат на Европа да ускори споразумението за асоцииране с ЕС".

Според него "ЕС подкопава сигурността си с подкопаването на Израел. Европа подрива напредъка си, тъй като подкопава връзката си с израелските иновации чрез безумен опит да създаде условия".

Унгарският премиер Виктор Орбан го прекъсна и се разсмя: "Господин Нетаняху, ЕС е дори по-уникален. ЕС поставя условия на тези, които вече са в ЕС, не само на държави отвън".

Нетаняху отговори от своя страна, че Европа трябва да реши дали иска да продължи да съществува и да процъфтява, или да се свие и да изчезне.

"Не съм много политически коректен. Знам, че това е шокиращо за някои от вас. Това е шега. Но истината си е истина", изтъкна израелският лидер.

"Ние сме част от европейската култура. Европа свършва в Израел. В Източен Израел няма повече Европа. Ние нямаме по-големи приятели от християните, които подкрепят Израел по света. Не само евангелистите. Ако отида в Бразилия, аз ще бъда приветстван с повече ентусиазъм, отколкото в централата на партия "Ликуд", продължи израелският лидер.

За американската политика в Близкия изток израелският лидер атакува бившия президент на САЩ Барак Обама. "Имахме голям проблем със САЩ. Мисля, че сега е различно. По отношение на Иран сега има по-твърда позиция. САЩ са по-ангажирани в региона и извършват повече бомбардировки в Сирия. Това е положително нещо. Мисля, че сме добре по отношение на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Но не сме добре с Иран", коментира той.